Wat is HAES?

HAES (R) is de afkorting van Health At Every Size. Health At Every Size (R) is een nieuwe kijk op gezondheid die niet uit gaat van gewichtsverlies of een bepaald gewicht, maar zich concentreert op de gezondheidsvoordelen en verbeteringen voor iedereen ongeacht gewicht of omvang. Het is een alternatief voor de huidige beperkende gewicht/omvang-paradigma waar de Gezondheidszorg (en met hen vele anderen) van uit gaat.
HAES is een methode en geen garantie. Het gaat er niet van uit dat iedereen op elk gewicht gezond is, maar wel dat iedereen op elk gewicht gezond kan zijn. HAES heeft als doel gezondheid voor iedereen.

Health At Every Size gaat uit van 5 principes;
- Accepteer en respecteer diversiteit in lichaamsvormen en omvang.
- Erken dat gezondheid en welzijn multidimensionale begrippen zijn. Zij bestaan uit fysieke, sociale, spirituele, beroepsmatige, emotionele en intellectuele aspecten.
- Promoot alle aspecten van gezondheid en welzijn voor iedereen, ongeacht gewicht/omvang.
- Promoot eten op een manier waarbij individuele voedingsbehoeften, honger, verzadiging, trek en plezier in balans zijn.
- Promoot individueel geschikte en plezierige lichamelijke beweging die het leven verbeterd, in plaats van beweging met als enige doel afvallen.

Meer weten over Health At Every Size?
Het boek; Health At Every Size: The Surprising Truth About Your Weight door Linda Bacon, PhD

Op het internet
- De website van Linda Bacon.
- De internationale HAES Community.
- De website van het Amerikaanse Association for Size Diversity and Health.
- De Britste HAES UK.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten