woensdag 16 oktober 2013

HAES Principe 1 uitgelegd

Vanaf vandaag ga ik elke week dieper op een van de HAES principes in. Ik leg uit wat ze precies inhouden en geef ideeen en tips hoe jij er zelf mee om zou kunnen gaan.

We beginnen bij het begin:

Je hebt maar 1 lichaam en daar moet je het mee doen, je hele leven. Je zou denken dat mensen er dan goed voor zouden zorgen, maar niets is minder waar.  Hoe komt het toch dat mensen tot heel ongezonde praktijken in staat zijn om hun lichaam maar te veranderen in het huidige sociaal acceptabele schoonheidsideaal? Omdat ze niet accepteren wat ze hebben.

Je wordt geboren met een set genen die voor het grote deel bepalen hoe je lichaam er uit zit. Die genen heb je van je ouders gekregen en zijn weer van hun ouders etc. Die genen bepalen hoe lang je wordt, hoe breed je heupen en schouders zullen zijn, hoe je huid zich ontwikkeld en nog veel meer. Afgezien van ziekten, oorlogen, en andere extreme omstandigheden heb je zelf niet zo heel veel invloed op je lichaam. Het groeit zoals het groeit. Je kunt proberen af te vallen of aan te komen, maar op lange termijn geeft dit bijna geen resultaat. Met make-up en andere schoonheidsproducten kom je ook een eindje, maar ook die zijn maar tijdelijk en kunnen niet alles verbergen. Plastische chirurgie is de enige blijvende optie, maar dat is duur en er kleven grote risico's aan.
En dit alles doen we om maar te voldoen aan het huidige schoonheidsideaal dat maar voor een enkeling weg gelegd is. En die enkeling heeft dan gewoonweg geluk omdat hij/zij net de juiste genen heeft die zorgen voor het uiterlijk dat past bij het schoonheidsideaal. De rest van ons is gewoonweg een strijd aangegaan die we altijd zullen verliezen. De strijd resulteert in negatief zelfbeeld, onzekerheid, eetproblemen en algehele negativiteit in kleine maar ook in heel extreme hoeveelheden.

Wat kunnen we dan wel doen om positief door het leven te gaan? Je eigen lichaam accepteren. Dat is stap 1.  Dit is het lichaam wat je hebt en daar moet je het mee doen. Je genen geven een grens aan en jij moet binnen die grens aan het werk. Door je eigen lichaam te accepteren zul je merken dat het veel rustiger in je leven wordt omdat je niet constant probeert te voldoen aan een ideaal waar simpelweg niet aan te voldoen valt. Je zult er ook gezonder door worden omdat je niet constant je lichaam op brute wijze probeert te veranderen met een dieet of overmatige belasting. Ook zul je door je lichaam te accepteren voor wat het is beter naar je lichaam gaan luisteren en uitvinden wat wel en wat niet voor jouw lichaam werkt qua eten en bewegen. Je zult beter voor je lichaam gaan zorgen van de binnen en de buiten kant.
Maar hoe doe je dat dan? Nou, niet in een paar uurtjes, laten we dat voorop stellen. Het is een proces en je zult het proces moeten door lopen. Voor een ieder is dat proces anders, maar ik heb wel een aantal tips voor je om het proces te starten.
- Ga 1 keer per dag naakt voor de spiegel staan. Best eng, dat weet ik. Begin met een minuut en kijk zonder vooroordelen en veroordelingen naar je lichaam. Mochten er emoties bij je opkomen laat die lekker komen. Als je er klaar voor bent dan verleng je de minuut langzaam tot 2 en dan 3 enz. Best heel confronterend, dat weet ik, en je zult door de zure appel heen moeten bijten, maar las je er door heen bent kijk je heel anders naar jezelf.
- Doe regelmatig aan (mindfulness) meditatie of een bodyscan. Bij deze (geleidde) vormen van meditatie sta je heel bewust stil bij je lichaam en hoe je lichaam aan voelt. Een perfecte manier om meer met je lichaam in contact te komen.

Maar alleen je eigen lichaam accepteren is maar een deel van dit principe. Ook het accepteren van de lichaamsvormen van anderen hoort hier bij.
Als je ervan uit gaat dat jij zo je eigen genen hebt die jouw lichaam vorm geven, dan is het maar een kleine stap naar het accepteren van de vormen van een ander met andere genen. Iedereen is anders, niemand is hetzelfde. Het is daarom ook absoluut onmogelijk om allemaal dezelfde schoonheidsidealen na te jagen of jezelf aan een ander te vergelijken. Je hebt namelijk niet dezelfde genen als een ander, jouw lichaam werkt niet zoals die van een ander en je kunt dus niet hetzelfde van jouw lichaam verwachten als een ander van zijn/haar lichaam. Elk lichaam is anders, van binnen en van buiten. En dat is mooi.
Als je het mooie in jezelf ziet, dan zul je ook het mooie in anderen zien en respecteren. Hierdoor verandert je kijk op de wereld en andere mensen en dat brengt je heleboel plezier, rust en gezondheid.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten