maandag 28 oktober 2013

HAES Principe 2 uitgelegd

Gezondhied......een hekel punt deze dagen. Je wordt er mee overstelpt in de media. Weet jij nou nog wat gezond is? Je zal misschien denken dat het met voeding en je lichaam te maken heeft. Dat is ook zo, maar het is maar een klein gedeelte van het totale beeld.
In het tweede principe van HAES gaat het daar over. Laten we er een dieper op in gaan.
Erken dat gezondheid en welzijn multidimensionale begrippen zijn. Zij bestaan uit fysieke, sociale, spirituele, beroepsmatige, emotionele en intellectuele aspecten.

Iemand kan fysiek gezien nog zo gezond zijn, dat betekent nog niet niet die persoon ook echt compleet gezondheid is. Fysiek gezond zijn en je gezond voelen zijn twee verschillende dingen. Je mentale, emotionele, sociale, spirituele en intellectuele gezondheid kunnen effect hebben op je algehele en fysieke gezondheid.
Je moet het zien als dit....(zelf gemaakt. Niet perfect, maar het werkt....)
Je ziet hier dat alle aspecten elkaar beïnvloeden. Het middelpuntje, waar alle aspecten elkaar overlappen is je complete gezondheid. Je kunt je nu misschien voorstellen dat als je gezondheid van een van de aspecten niet optimaal is dat dit invloed heeft op andere aspecten en dus op je complete gezondheid. Misschien dat dit niet meteen opvalt (meestal niet) omdat andere aspecten heel sterk kunnen zijn, maar uiteindelijk zullen die verzwakken en ga je het merken.

Zoals je ziet is het dus niet mogelijk om naar iemand te kijken en te zeggen dat deze persoon gezond of ongezond is. Zelfs fysieke gezondheid is meer dan alleen maar je gewicht/BMI. Meer en meer zul je gaan lezen dat je gewicht maar een klein onderdeel is van je fysieke gezondheid. Bloeddruk, suikerwaardes, cholesterol, longinhoud, fitheid en nog veel meer geven aan hoe het met je fysieke gezondheid gesteld is.

Health At Every Size gaat er dus vanuit dat een gezonde leefstijl meer is dan alleen rekening houden met je voeding.
Een gezond sociaal leven geeft je minder stress, een gevoel van samenhorigheid en liefde.
Intellectuele gezondheid betekent dat je op jouw intellectuele niveau bezig bent in je leven. Mensen die, op wat voor een manier dan ook, niet volledig gebruik maken van hun intellect in hun leven voelen zich vaak niet lekker in hun vel.
Beroepsmatige gezondheid houd in dat je het werk dat je doet plezierig vindt om te doen. Je krijgt er energie van, je hebt er positieve uitdaging, je kunt er jezelf in kwijt.....Je gaat over het algemeen met plezier naar toe en je voelt je nuttig. Dit is heel algemeen, natuurlijk. Iedereen heeft zo zijn eigen waarden waar aan voldoen moet worden op het werk om er plezier aan te beleven.
Je bent emotioneel gezond als je emotioneel flexibel genoeg bent om zowel goede als slechte perioden zo te verwerken dat je er stabiel en in balans uitkomt. Dit is een heel groot item binnen de gezondheid. En ook een heel belangrijke. Je emotionele gezondheid heeft een immens grote invloed op de rest van je gezondheidsaspecten. Het is dus een heel belangrijk item binnen de gezondheid.
Spirituele gezondheid is een lastige. Voor veel mensen is het een hele zweverige, maar niks is minder waar. Het is niets minder dan een goed gevoel hebben over wie je bent, waar je naar toe gaat en waar je voor staat in het leven. Klinkt makkelijk, maar dat is het niet.  Het is ook een heel persoonlijke.
En dan is er natuurlijk nog je fysieke gezondheid. Zoals al eerder vertelt is ook dit aspect een multidimensionale en ook een zeer persoonlijke. Wat voor de een tot gezondheid leidt hoeft dat niet te doen voor een ander.

Ik hoop dat je nu een beter idee hebt van wat gezondheid is en dat je dit kunt gaan inzetten in je eigen leven. Vergeet niet dat je gezondheid heel persoonlijk is! Ga op zoek naar wat voor jou werkt. dat hoeft niet altijd te zijn wat iemand anders je aan raad. Ga op onderzoek uit! Sta er open voor om nieuwe dingen te proberen!

1 opmerking: